Kutak za roditelje

"Idemo stalno naprijed, otvaramo nova vrata i radimo nove stvari zato što smo radoznali, a radoznalost nas stalno vodi novim putevima."

Walt Disney

Oprema za trening

Za početak nije potrebna nikakva posebna oprema. Preporučujemo laganiju trenirku ili kratke hlače te običnu majicu. Trenirati se može bos ili u tenisicama s tanjim đonom.

Tradicionalna uniforma za taekwondo je dobok (kimono) sa odgovarajućim pojasom. Dobok je poželjan kod učenika koji pristupaju polaganju za pojaseve te obavezan za sudjelovanje na natjecanjima.

Sportašima koji počnu ozbiljnije sudjelovat po natjecanjima (sportska borba) preporučuje se nabava vlastitih štitnika za podlaktice i podkoljenice.

Na trening obavezno ponijeti bočicu sa tekučinom! Najbolje je običnu vodu ili "medvjeđi napitak" (u pola litre vode iscjediti pola limuna, dodati žličicu meda te prstohvat soli).

fullsizeoutput_8

Prehrana mladog sportaša

Prehrana bogata kompleksnim ugljikohidratima koji se nalaze u tjestenini, voću, povrću i žitaricama važna je za svako dijete, a za mlade je sportaše još i važnija. Ugljikohidrati se u mišićima pohranjuju u obliku glikogena i osiguravaju gorivo za bavljenje sportom, pa će takva prehrana omogućiti dulje aktivnosti.

Prije i nakon natjecanja najbolji su – pogodili ste – ugljikohidrati! Lako se probavljuju i najbrže pune mišiće. Izbjegavajte masnu hranu jer se ona mora duže probavljati. U periodu od sat vremena prije natjecanja ne treba jesti hranu sa šećerom. Šećer izaziva privremenu provalu energije nakon čega uvijek slijedi “pad šećera” u krvi zbog čega će se dijete osjećati umornije nego obično.

Tekuća hrana prije napušta želudac od krute, pa ako nemate vremena, dijete može popiti voćni jogurt il "shake" ili ugljikohidratni napitak (možete ga pronaći u trgovinama vitaminima i hranom za sportaše).

Za aktivno je dijete tekućina vrlo važna. Dehidracija je opasna po život. Pobrinite se da dijete popije šest do osam čaša tekućine dnevno. Kada je vruće a dijete se bavi sportom, treba tijekom aktivnosti piti četiri do osam gutljaja vode svakih 15 minuta. Ako se dijete osjeća kao balon pun vode, ne tjerajte ga da stalno pije. Potrebna količina vode ovisi o veličini tijela i stupnju znojenja. Skriveni znak dehidracije je suhoća u očima, nosu ili ustima, a očitiji su odsutnost znojenja, vrtoglavice i umor.

Sportska pića su korisna kako bi se želudac priviknuo i tolerirao ih. Nikada nemojte na dan natjecanja dati djetetu nešto što prije nije isprobalo na treningu (neovisno o tome je li riječ o sportskom napitku ili hrani). Izbjegavajte pića spravljena od više od 10% fruktoze (voćnog šećera koji se nalazi u voćnom soku i nekim sodama). Ona mogu tijekom aktivnosti izazvati mučninu i proljev. Energetske pločice su korisne ako se vježba duže od sata ili nakon treninga kada se mišići trebaju brzo napuniti ugljikohidratima. Tada treba piti dosta vode kako bi se pločica mogla brzo razgraditi.

Tijekom natjecanja nije potrebno uzimati sol ili druge elektrolite, međutim, dokazano je da sportska pića koja sadrže natrij poboljšavaju apsorpciju vode i glukoze (mišićnog goriva). Na kraju, dijete tijekom intenzivnih perioda treninga treba i dovoljno kalorija, ali kada stupanj aktivnosti opadne, podsjatite ga da smanji unos hrane.

anton-darius-thesollers-295119-unsplash

Aktivno dijete treba jesti dosta ugljikohidrata.

Evo kako bi trebao izgledati vaš jelovnik ako doista želite dobro pripremiti dijete za natjecanje.

Što je hrana bogata ugljikohidratima?

Kada su zalihe ugljikohidrata na niskom nivou, sportaš puno brže osjeća umor. Kao što je poznato, mnogim borcima u završnoj fazi borbe "svježe noge" možda su odlučujuća prednost u odnosu na protivnika.
 • Doručak

  Cjelovite žitarice (hladne ili kuhane) sa narezanom bananom, nemasno mlijeko, pecivo

 • Međuobrok

  Voćni jogurt s malo žitarica

 • Ručak

  Pirjano povrće i rižoto od integralne riže i piletine (ili s ribom ili sojom), zelena salata, nemasno mlijeko, šerbet (vodeni sladoled) od bobica (jagoda, malina, kupina, borovnica itd.)

 • Međuobrok

  Kukuruzne kokice (bez ulja ili maslaca), voćni sok

 • Večera

  Pirjano povrće i rižoto od integralne riže i piletine (ili s ribom ili sojom), zelena salata, nemasno mlijeko, šerbet (vodeni sladoled) od bobica (jagoda, malina, kupina, borovnica itd.)

Tempiranje obroka prije natjecanja

Navečer uoči natjecanja pripremite večeru bogatu ugljikohidratima. Treba piti dosta vode tijekom večeri i jutra. Sat ili dva prije natjecanja dijete može pojesti lagani doručak koji uključuje tost ili žitarice.

Adekvatni obrok prije natjecanja omogućit će djetetu najbolju priliku za uspjeh. On se tada mora sastojati od hrane na koju je dijete naviklo. Ne isprobavajte ništa novo jer ne znate kako će se to probaviti ili utjecati na izvedbu

Hrana ima veliki utjecaj na tjelesno stanje, zdravlje i boljitak. Pomaže djeci da narastu i ojačaju te da se obrane od bolesti. Učeći ih da se pravilno hrane i da razviju ukus za zdravo, djeci dajemo oruđe za zdrav stil življenja.

DSC_0275