Što je taekwondo?

Taekwondo je korejska borilačka vještina nastala 40-ih godina dvadesetog stoljeća spajanjem različitih vještina koje su se vježbale u to vrijeme. Njezino ime dolazi iz riječi Tae (태), što znači udariti nogom, Kwon (권), što znači udariti rukom i Do (도), što znači put. Taekwondo je udaračka vještina koju odlikuju atraktivne nožne tehnike i brzina. Danas se taekwondo smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina i sportova, a broj vježbača u svijetu se procjenjuje na više od 100 milijuna.

Taekwondo se dijeli na pet sastavnih dijelova:

Priredba_2017_18
 • 003-sports-and-competition

  Osnove ( Kibon )

 • 003-sports-and-competition

  Forme ( Poomsae)

 • 003-sports-and-competition

  Samoobrana ( Hosinsul)

 • 003-sports-and-competition

  Lomljenje ( KyokPa )

 • 003-sports-and-competition

  Borba (Kyorugi)

Olimpijski sport i vještina

Većina klubova se danas specijalizira za natjecateljski dio taekwondoa ( borbeni trening i vježbanje forma), no svi su dijelovi taekwondoa važni za postizanje majstorskih zvanja.

Olimpijski sport: Taekwondo se prvi put pojavljuje kao demonstracijski sport na olimpijskim igrama u Seulu (1988). Od Sydneya 2000. godine taekwondo je punopravni dio olimpijskih igara. Olimpijsko natjecanje odnosi se samo na borbu po pravilima WTFa (Svjetske Taekwondo Federacije).

Taekwondo zvanja se dijele na deset učeničkih zvanja (keup-gup-kup) i deset majstorskih zvanja (DAN). Novi polaznici kreću od desetog zvanja keup-kup-gup (bijeli pojas), sve do majstorskih zvanja dan ( crni pojas). Točne boje pojaseva ovise o školi i federaciji, ali većinaškola se drži sljedećeg sustava:

Borba (Kyorugi)

Borba po pravilima WTF-a sastoji se od 3 runde od 2 minute, po pravilima potpunog udarca-dodira “full-contact”. Borba se završava nokautom, predajom, diskvalifikacijom ili prebrojavanjem bodova na kraju meča. U slučaju neriješenog rezultata, održava se dodatna runda po principu “zlatnog boda”. Ako je rezultat na kraju dodatne runde još uvijek izjednačen, sudac određuje pobjednika odlukom o superiornosti.

Dozvoljene tehnike su udarci šakom u tijelo, te udarci nogama iznad pojasa (udarci mogu biti i iz okreta ). Udarac u tijelo šakom vrijedi jedan bod, udarac u tijelo nogom dva boda, udarac u tijelo iz okreta četiri boda, udarac u glavu tri boda i udarac u glavu iz okreta pet boda.

Za nedozvoljene radnje dobiva se kazneni bod (gamjeom). Deset negativnih boda donose diskvalifikaciju.

Postoje 8 kategorija za odrasle, iste juniori-seniori i deset za kadete, koji se dijele na mlađe i starije; djeca ispod 9 godina natječu se bez udarca u glavu. Na Olimpijskim u Ateni i Londonu su spojene po dvije kategorije. Na 2.World Games Combat Sport probno je izvedeno natjecanje ekipa.