Tri nova crna pojasa za Medvjede!

Tri nova crna pojasa za Medvjede!

Tri nova crna pojasa za Medvjede!

Od nedjelje taekwondo klub Medvedgrad bogatiji je za 3 nova crna pojasa. Patrik Visinski položio je za 1. Poom, dok su naši treneri Marijana Stanekvić i Divijan Martin Kelava položili za drugi stupanj crnog pojasa – 2. DAN.

Polaganje za crni pojas na neki način predstavlja završetak učeničkog razdoblja u taekwondo napretku, međutim ono nije kraj, nego otvara novo poglavlje usavršavanja ove vještine jer crni pojas ima 9. različitih stupnjeva majstorske razine.

Kako bi osoba mogla biti nosioc crnog pojasa mora potvrditi svoje znanje pred komisijom Hrvatskog taekwondo saveza. S navršenih 16 godina polaže se za određeni stupanj crnog pojasa – DAN. Osobe mlađe od 16 godina također mogu izaći na polaganje, međutim zadovoljavanjem kriterija ispitne komisijene stječu DAN, nego Poom zvanje (crveno-crni pojas).

Na samom ispitu osoba mora zadovoljiti kriterije komisije u nekoliko područja:

  • ručna i nožna tehnika u kretanju,
  • stavovi,
  • izvođenju formi,
  • borbi (bez zaštitne opreme),
  • samoobrane,
  • razbijanju drvenih dasaka – 4 različite tehnike.

U nedjelju 26. siječnja 2020. u osnovnoj školi „Ivo Andrić“ u Zagrebu održan je ispit za stjecanje taekwondo zvanja razine crnog pojasa (1. do 4. Dan/Poom) kojem je pristupilo stotinjakkandidataiz svih dijelova Hrvatske.

Taekwondo klub Medvedgrad odlučio je poslati na ispit četvero kandidata, od kojih su Patrik Visinski i TomoĆurlićpolagali za 1. Poom, a Marijana Staneković i Divijan Martin Kelava za 2. DAN.

Patrik je uspješno položio za 1. Poom, međutim Tomo na žalost ovoga puta nije zadovoljio kriterije ispitne komisije. Po nama Tomo je pokazao zavidno zvanje i vjerujemo da ga ova čudna odluka komisije neće obeshrabriti te će ih uskoro uvjeriti u svoje neupitno znanje o taekwondo-u.

Marijana iDivijan odradilisu odlične pripreme i pokazali zavidnu razinu spremnosti u svim kriterijskim područjima te s punim pravom položili za 2. DAN. Na ovaj su način pokazali mlađima kako teakwondo ne staje nakon prvog stupnja crnog pojasa te se dugoročni rad i trud u konačnici nagradi.