Vježbanje ili odmor?

Vježbanje ili odmor?

Stara poslovica kaže „Mens sana in corpore sano“ odnosno „Zdrav duh u zdravom tijelu“, drugim riječima postoji povezanost tjelesnog i psihičkog zdravlja tj. daje nam smjernicu kako je zdravo tijelo bitno za održavanje kristalnog i vedrog duha. Međutim, danas zbog povećanog opterećenja, konstantnog sjedenja i davanja prioriteta drugim stvarima jednostavno zaboravljamo na blagodati vježbanja i fizičke aktivnosti te se prepuštamo kolotečini.

Brinemo nekada i previše za segment zadovoljstva i da su naše potrebe ispunjenje, dok u istom trenutku ne shvaćamo kako to nije iskrena sreća i da nas takvo postupanje vodi do stagnacije i u konačnici nazadovanja.

Početak godine je odlicno razdoblje za stvaranje dobrih novih navika koje nam mogu pomoći u svakodnevnom životu. Vježbanje u vidu treninga borilačkih vještina je u tom segmentu jedna od aktivnosti koja ima višestruko korisne učinke koji se mogu zamijetiti i u kraćem razdoblju.

Vježbanje borilačkih vještina utječe prvenstveno na razinu osjećaja sreće i pomaže kod smanjenja depresije budući se zbog povećanog fizičkog naprezanja stvara veća količina endorfina, kao i to da mozak postaje osjetljiviji na hormon serotonin, što rezultira povećanim osjećajem sreće. Također, dolazi do veće potrošnje kalorija što će za benefit imati gubitak tjelesne mase te ćete na taj način doći do smanjenja rizik od pretilosti i povišenog kolesterola. Još jedan važan pozitivan učinak je jačanje kako mišićnog tako i koštanog tkiva. Jednako tako redovitim vježbanjem postiže se i veća razina energije te koncentracije za svakodnevne aktivnosti. Svi ti efekti stvaraju  lančani efekt u smislu da zbog svih benefita osjećate se bolje što vas ponovno motivira na trening i tako u sve većoj i većoj mjeri.

Jasno je kako je nakon napornog radnog dana lakše leći u udoban naslonjač i pogledati omiljenu seriju ili film. Međutim, kako bismo mogli napredovati u životu i u konačnici biti sretniji potrebno je izaći iz komfor zone, učiniti žrtvicu, odnosno napraviti iskorak koji će dati dodanu vrijednost životu. Stoga moramo skupiti volju i odlučiti se za taj iskorak koji će donijeti malo više sreće.

Trenutno vršimo upise u rekreativnu grupu za odrasle – Program se održava utorkom i četvrtkom od 21:00h do 22:30h u dvorani TKD Medvedgrad – B. Magovca 70/1, Travno –> klik za LOKACIJU